EFOP-1.2.1-15-2016-00275 – Védőháló – A család társadalmi szerepének megerősítése Orfű térségében

A Orfűi Turisztikai Egyesület közel tíz éve, 2008-ban azzal a céllal, hogy szervezeti keretet teremtsen a lokális Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) Szervezet létrejöttéhez. A TDM-ek új lehetőséget jelentenek a turizmusban, hiszen az alulról jövő kezdeményezés garantálja a helyi szereplők bevonását (szolgáltatók, lakosok), a menedzsment dolgozói pedig a szakértelmet adják a kezdeményezéshez. Az Orfűi TDM Szervezethez 4 település a tagja, a központ Orfű mellett Abaliget, Husztót és Kovácsszénája. A szervezetünk az elmúlt évek során megújította a térség arculatát (ezek között pl. elkészítette kiadványait, promóciós anyagait, Orfű új honlapját), továbbá a turisztikai irodáival segíti az idelátogatókat információszolgáltatással, szállásfoglalással és helyi termék árusítással.

Az Orfűi Turisztikai Egyesület ismert a helyiek körében, az az elmúlt években elismertséget szerzett a térségben. Ma már kijelenthetjük, hogy meghatározó turisztikai szereplő a térségben, amelynek szervező ereje rendkívül erős. A szervezetünk által létrehozott rendezvények népszerűek mind a helyiek, mind a távolabbról Orfűre jövő látogatók körében.

Az Orfűi Turisztikai Egyesület az elmúlt 6 évben megalapozta elismertségét a térségben. Ma már kijelenthetjük, hogy meghatározó turisztikai szereplő a térségben, amelynek szervező ereje rendkívül erős. A Szervezet által jegyzett rendezvények rendkívül népszerűek mind a helyi lakosság, mind az Orfűre látogatók körében. A rendezvények során külön figyelembe vesszük a hátrányos helyzetűek bevonását programjainkba. Tevékenységünk legfőbb célcsoportjai, és az Orfűre látogató a kisgyermekes családok jelentik, és számukra számos ingyenes foglalkozásokat biztosít a szervezet. A Védőháló projekt során vállaljuk, hogy célcsoportként családalapítás előtt álló fiatalok (köztük a nők és fiatal lányok), a már gyermekes szülők és a sajátos helyzetben lévőknek nyújtunk szolgáltatások. Olyan programokat és rendezvényeket is nyújtunk, ahol a család minden tagja, az unokától a nagyszülőig közösen részt vehet. A szervezet a tréningeken, workshopokon, és tanácsadáson keresztül olyan témaköröket adnak a célközönség számára, mint a családi életre nevelés, életvezetés, konfliktuskezelés a családban, gyermekgondozás és gyermeknevelés, családi és közösségépítő programok. Ezeken kívül tanácsadást fogunk nyújtani a különböző nehézségekkel küzdő családosoknak (pl. egyszülős családok, sokgyermekes családok vagy fogyatékkal, betegséggel élő gyermeket nevelők). A csoportos alkalmainkkal több száz résztvevőt, a tanácsadásainkon több mint száz főt fogunk segíteni.

A projekt időtartama során létrehozott programokon igyekszünk elősegíteni egyfajta generációs közeledést azzal, hogy több korosztály vehet részt rajtuk építeni, így ezen célnak megfelelő rendezvényekkel és workshopokkal kívánjuk kiegészíteni szakmai programjainkat.