2019-01-12

IX. Desztinációs túra

IX. Desztinációs túra
2019. január. 12. szombat

 

Útvonal: Orfű – abaligeti elágazás – Kutya sír – Bodó-hegy – Abaliget – Tekeres
Táv: 12 km
Szintemelkedés: 200 m
Túravezető: Baumann József
Telefon: +36 20 4747 151
Találkozás: Autóbusz indul Pécs autóbusz-állomásról 7 óra 30 perckor a 23 kocsi állásról. Kérlek, hogy a busz indulása előtt lehetőleg 10 perccel legyél ott, hogyha szükséges mentesítő járatot kaphassuk.
Várható időjárás: >>> Időkép <<<

A túra útvonal rövid leírása:

A busz megérkezése után a túra útvonalának és látnivalóinak ismertetése. Nagy valószínűséggel havas útvonalon haladunk a Gubacsos-erdészházhoz, majd felfele megnézzük a Vadásztacskó sírját. Felérve a tetőre víznyelők közt haladunk a fiatal erdőben, amit később szép szálerdő követ. Az Abaligeti tóhoz és barlanghoz, famatuzsálemek között ereszkedünk le. Innen a tavak mentén érünk Abaliget település központjába, ahonnan felsétálunk a temető aljáig. Innen a továbbiakban szép nyitott panorámában gyönyörködhetünk a Várhegy mellett elhaladva. Remélhetőleg a tiszta téli időben szemünkkel messze elkalandozhatunk a távoli messzeségekbe. A volt Bába-kút felett megnézünk egy szép kőkeresztet. Innen egy szurdok útón felfele haladva érünk a tetőre, ahonnan az É-i oldal távoli tájait, fürkészhetjük, mint például a Napszentély kilátót, és a környék településeit. Innen hamarosan a Kis-hegyre érünk, ahonnan ismét szép kilátásba lesz részünk. Leereszkedünk kényelmes úton a Herman Ottó-tó csónakkikötőjéhez, ami szép látvány a befagyott tóval, nádasokkal. Néhány perc séta után Tekeres főutcáján a Lovas Panzióban melegedhetünk a busz indulásáig, ami 14 óra 46 perckor indul vissza Pécsre.

A túrára javasolt a réteges öltözet, túrabakancs, vagy túracipő. Jó, ha van igény szerint egy kis meleg tea, könnyen elfogyasztható szendvics, vagy a leszedett karácsonyfáról néhány szaloncukor. Turista poharatokat hozzátok magatokkal.

Üdvözlettel: Baumann József túravezető

Ilyen és hasonló csodás tájakra visz utunk a túra során