A közös örökség vidéki útvonalai

„A közös örökség vidéki útvonalai” című projekt az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretében valósul meg, két hazai és két horvát partner együttműködéseként. A projekt 2020. május 1. és 2021. augusztus 31. között zajlik, 325 976,93 euró Európai Uniós támogatással.

A program célja a közös kulturális és vidéki örökség fejlesztése és kezelése a kulturális értékek és hagyományok őrzése érdekében. Ezzel hozzájárul a közös kulturális és vidéki örökség sikeres megszervezéséhez, növeli a környék látogatóinak számát, valamint a témával kapcsolatos ismeretek szintjét minden érintett számára.

A projekt konkrét célja egy egyedülálló tematikus vidéki útvonal-fejlesztés, mely a közös témán alapuló, egyedileg kevésbé ismert látnivalókat kutatja fel és kapcsolja össze a már meglévő tematikus útvonalakkal, kerékpáros és turistaútvonalakkal, borutakkal és egyéb potenciálisan releváns turisztikai célpontokkal.

A projekt keretében több, izgalmas beszerzés valósul meg. A vezető kedvezményezett, az Orfű Községi Önkormányzat, felújít, és interaktív kovácsműhellyé alakít egy régi pajtát, ahol különböző workshopok kerülnek megrendezésre. Az egyik horvát partner, a Zeljeznicar Egyesület által kialakításra kerül egy mozgatható Néprajzi Múzeum, melyben hagyományos etnológiai kiállításokra kerül sor. A másik horvát partner, a Savez Poduzetnika Madara Hrvatske, kibővíti egy meglévő szoborparkját, mely egyedülálló turisztikai attrakciónak számít Batina faluban. Az Orfű Turisztikai Egyesület feladata a különböző rendezvények menedzselése, s a projekt kutatási részének megvalósítása. A projekt keretében megrendezésre kerül a Kincses Baranya Fesztivál 2 alkalommal, a Tájházak napja Fesztivál 2 alkalommal, 6 professzionális szeminárium, egy konferencia, több érdekes workshop és egy vidéki témájú művészeti tábor. Ezen kívül több kutatás foglalkozik a tematikus út koncepciójával, s létrehozásra kerül egy fejlesztési turisztikai stratégia a vidéki térségek kulturális örökségeivel kapcsolatban. Megéri követni az eseményeket, hiszen rengeteg izgalmas programon vehetnek részt! Részletes információkat az alábbi honlapon érhetnek el: www.orfu.hu.

A projekt angol címe: Rural routes of common heritage
Rövid cím: Routes To Roots
Projekt azonosító: HUHR/1901/2.1.3/0062

Vezető kedvezményezett: Orfű Községi Önkormányzat
Projekt partnerek: Orfű Turisztikai Egyesület, Savez Poduzetnika Madara Hrvatske, Hrvatsko Kulturno Umjetnicko Drustvo „Zeljeznicar” Osijek

Projekt összköltségvetése: 383 502,28 €
EU támogatás összege: 325 976,93 €
Megvalósítási időszak: 2020. május 1.- 2021. augusztus 31.

A projekt az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretében és támogatásával valósul meg.

 

A PROJEKTHEZ KÖTŐDŐ AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁSAINKAT ITT TEKINTHETIK MEG:
AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁSOK

 

Online konferenciakötet – Vidéki örökségi értékek szerepe az identitás erősítésében, a turizmus- és vidékfejlesztésben c.

A VIDÉKI ÖRÖKSÉGI ÉRTÉKEK SZEREPE AZ IDENTITÁS ERŐSÍTÉSÉBEN, A TURIZMUS- ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSBEN

Elkészített tanulmányaink:

Vidéki örökségi értékekre épülő tematikus út koncepciója 

Vidéki örökségi értékekre épülő tematikus út koncepciója
Koncept tematske ceste zasnovane na vrijednostima ruralne baštine

A vidéki turizmusban hasznosítható kulturális értékek feltárása Baranya megyében

A vidéki turizmusban hasznosítható kulturális értékek feltárása Baranya megyében
Istraživanje kulturnih vrijednosti koje se mogu koristiti u seoskom turizmu u Baranji

Sajtóközlemény a projektről:

Routes To Roots