DDOP-2.1.3/B-11-2011-0003 – Orfű helyi TDM Szervezet fejlesztése

Fedezd fel újra és újra!
Támogatásra érdemes az orfűi TDM további munkája

Az orfűi TDM szervezet az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Orfű Helyi TDM szervezet fejlesztése” című, DDOP-2.1.3/B-11-2011-0003 jelű pályázatát az Regionális Operatív Program Irányító Hatóság vezetője 45 015 444Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte.

Az Orfűi Turisztikai Egyesület hosszú szakmai előkészítés után 2008 szeptemberében alakult azzal a céllal, hogy a turizmus szereplőit összefogják az új alulról szerveződő Turisztikai Desztináció Menedzsment szervezet létrehozására, kialakítására, amelyhez csatlakozott Abaliget, Husztót, Kovácsszénája is. A szervezet tagsága jól reprezentálja a települések turisztikai kínálatát, jelen vannak benne a vendéglátás területén dolgozók, a legnagyobb szállásadók és a turizmushoz kapcsolódó vállalkozások, vállalkozók, továbbá a helyi önkormányzatok segítő, együttműködő partnerként vesznek részt.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-dunántúli Operatív Programja keretében ötven millió forintból 2010-ben hozták létre az orfűi TDM szervezetet. Az elmúlt két évben a szervezet kialakította és bevezette a piacra a térség új turisztikai arculatát, dinamizálta a marketing tevékenységet, információs táblákat helyezett ki és elvégezte a turizmus helyi feladatainak „finomhangolását”, a meglévő kínálatok élményláncokká szervezését. Az új arculat az Orfűre jellemző színességet, ezerarcúságot tükrözi vissza. Az új jelmondat a „Színezd újra az életed!”, hiszen egy igazán jó nyaraláskor az ember felüdül, kikapcsolódik, feltöltődik, szórakozik, és mindezt Orfű biztosítani tudja az ide látogatóknak! Ezzel az új színes arculattal találkozhatnak a kiadványokban és a megújult Orfű honlapon is. A szervezet a térségbe látogatók magas színvonalú kiszolgálására, informálása, a vendégelégedettség növelésére törekszik. Ezentúl feladatkörébe tartozik a Tourinform iroda szakmai irányítása, működtetése is. A TDM a rendezvényhelyszíneken és nyáron a strand mellett is felállított egy információs pontot. Korszerű internetes szállásfoglalási rendszer bevezetésére is sor került. 2011-ben Orfűn több, mint 100 rendezvényt szerveznek a helyi szolgáltatók, a jelentősebbek marketing támogatását is felvállalta a TDM zservezet.

Az alulról építkezés és a partnerség jegyében a TDM mindennapos munkájába bevonja a tagokat. A TDM létrehozásával egy olyan szervezet kezdte meg működését, amely a pályázatfigyelés- és tanácsadás mellett marketing szolgáltatással, képzéssel, benchmarking lehetőséggel segíti a turizmusban érdekelt vállalkozások mindennapos tevékenységét. Mára elmondható, hogy megindult egy olyan együttműködés a térség vállalkozói és a TDM között, amelynek hatásai jelentkeznek a desztináció mutatóiban is: nőtt a vendégéjszaka-szám, nőtt az IFA bevétel, többszörösére nőtt a TDM tagok száma és nőtt a projektmenedzsment alkalmazásában lévő munkatársak száma is. A pozícionálási és versenyképességi stratégia, a szolgáltatásfejlesztési és a hálózatépítési tanulmány kiváló alapot szolgáltat az orfűi TDM szervezet jövőjének kialakítására.
Az orfűi TDM szervezet a 2010-ben megkezdett munkát kívánja a továbbiakban folytatni, így célkitűzései között szerepel a fenntartható fejlődés elveit figyelembe vevő turisztikai termékfejlesztés, a TDM helyi elfogadottságának további növelése és a partnerség jegyében történő együttműködések megvalósítása, a szervezet humán erőforrásának fejlesztése képzések, tréningek és szakmai programokon való részvétellel, célzott és átgondolt marketing-tevékenység, a desztinációban működő turisztikai szolgáltatók működésének fejlesztése, valamint fogyasztói és a szolgáltatói elégedettség mérése.
A projekt keretében kialakításra kerül Orfűn a„Wellness liget” Kneipp sétálóösvénnyel, futókapuval és kültéri fitness parkkal, az „EDEN-sziget” mint „családi szórakoztató helyszín” úszó stéggel, mobilszínpaddal, pihenőgarnitúrával és kemencével, egy játszótér a kisgyermekes családok által kedvelt Kis-tó strand előtt, valamint lehetőség a településeken kerékpártámaszok és pihenőpadok kihelyezésére. A projekt révén a TDM támogatni képes a helyi termékeket és kézműves piac kialakítását, infrastruktúrájának beszerzését és a szervezési feladatok ellátását. Számos rendezvény létrejöttét is segíti a projekt, így az elkövetkező években megrendezésre kerül az Orfűi Bor-és Fürdőfesztivál, Fa-Gyapjú-Szalma Szimpózium és Fesztivál Program sorozat, Orfűi Sárkány Fesztivál, Fishing Plusz, Kovácsszénájai Kerékpáros Egészséghétvége, Nemzetközi Bluegrass és Akusztikus Zenei Fesztivál, valamint az Orfűi Ősz Rendezvénysorozat. A turisztikai információs rendszer fejlesztése révén megújul az orfűi Tourinform Iroda és az Abaligeti-barlang előtti információs helyiség. A projekt hozzájárul a dinamikus marketing tevékenység folytatásához, így támogatja Orfű turisztikai információs kiadványainak kiadását, online marketing tevékenységét, utazási kiállításokon való részvételét, nyomtatott médiában való hirdetését, reklámtárgyak terjesztését és a pályázat nyilvánosságának biztosítását.
A TDM szervezet végzi a projektmenedzsmentet, aminek működését a projekt támogat. A szervezet nagy hangsúlyt helyezett a szemléletformálásra és a szervezetfejlesztésre, ezért az elkövetkező években is szervez belföldi tanulmányutakat, képzéseket és tematikus workshopokat. A TDM szervezet saját szolgáltatásokkal is biztosítja fenntarthatóságát, így vállal fotószolgáltatást, marketing tanácsadást, arculattervezést, online szállásfoglalási rendszerben való részvételt, rendezvényszervezést, facebook oldalak szerkesztését, online kampány kialakítását, pályázat-tanácsadást és -írást, fordítást, tanulmányok és stratégiák írását, ill. beszerzésre kerülnek csónakok, amiket bérbe ad, továbbá garantált programok szervez (pl. túra, tanösvénylátogatás, gyermekfoglalkozás, vízi programok stb.).
A TDM szándéka szerint a turisztikai fejlesztéseket a szolgáltatók és a helyi lakosság bevonásával, a vendégek igényeivel összhangban, a fenntartható fejlődés szempontjai szerint kívánja megvalósítani. A TDM nem csak a turisztikai egyesület tagjainak és a térségbe érkező turistáknak, hanem az egész településnek és polgárainak az érdekeit is szolgálja. Arra törekszik, hogy a térség páratlanul szép és értékes természeti környezete úgy legyen Orfű sokszínű turisztikai kínálatának a része, hogy közben megóvásra is kerüljön.

A fejlesztések megvalósításával a TDM szervezet a tagsági kör további bővülését, a vendégéjszaka-szám és ezzel párhuzamosan az IFA-bevétek növekedését, valamint új munkahelyek teremtését kívánja elérni.