XIX. Orfűi Medvehagyma Fesztivál

2024. április 20.-21.-án kerül megrendezésre az idei Orfűi Medvehagyma Fesztivál. 

A kétnapos program során koncertek, gyerek és felnőtt programok, ökotudatossággal, örökségünkkel kapcsolatos előadássorozatok, könyvbemutatók, mesterségek udvara, népi mesterségek bemutatója, kézműves foglalkozások, kalandtúrák, helyi termelő piac és vásár és megannyi színes program várja az idelátogatókat.
 
 Medvehagyma Ház

A Medvehagyma Házban a látogatók a Nyugat-Mecsek érdekességeit, az üdülőterületet, Orfűt és a négy tóból álló tórendszer ökológiai értékeit ismerhetik meg, mindeközben elfogyaszthatnak egy finom kávét és ízletes süteményeket is kóstolhatnak a házban található Tópart Café-ban. Kellemes dallamok, kényelmes babzsákok és különleges ízek várnak !

Az érdeklődők megismerhetik a Nyugat- Mecsek ökológiai értékeit játékos formában!Az állandó interaktív kiállítás mellett most megismerhetitek a méhek életét is, bekukucskálhatnak egy élő kaptárba és még mézet is pörgethetnek! Érdekes előadásokkal, kézműves vásárral, kézműves foglalkozásokkal, kalandtúrákkal, koncertekkel és finomabbnál finomabb medvehagymás finomságokkal várják vendégeiket!

Orfűi Tájház és Kemencés Udvar, Muskátli Vendéglő

A Tájházban Mecsekhegyhát vidékének hagyományos eszközei és berendezési tárgyai mutatkoznak be.

A Tájház mellett, az Interaktív „Medvehagymaszobában” több  érdekes információ és képanyag látható, minden, amit a medvehagymáról mint gyógynövényről tudni kell.

 A Kemencés Udvarban, az ország különböző tájegységeinek kemencéi és a kemencében való sütés-főzés eszközei edényei látható.

Népi környezetben tekinthető meg elődeink  használati tárgyai, a látogatók előtt készülő kemencében készült péksütemények megkóstolhatók!

A Muskátli Vendéglő  medvehagymás ételek bő választékával várja vendégeit

A programokból:

Hotel Kardosfa fine dining medvehagymás ételbemutatója a nap egyik attrakciója, egész napos gyerekprogramként ajánljuk a Madártani Egyesület gyerekfoglalkoztatóját, és a Magic Team népi játékokat.

Medvehagymás grill termékekkel, medvehagymás kemencézett pékáruval várja a vendégeket, illetve bemutatkozik a Kapucinus Sörfőzde és a Hertelendi Csokoládéműhely is.

A programok alatt egész nap élőzenei aláfestés lesz.

 Orfű Malmok

Az Orfűi Malmok – amióta megkapta a megtisztelő meghívást, hogy egyik helyszíne legyen a sok éves múlttal rendelkező Orfűi Medvehagyma Fesztiválnak – igyekszik saját hagyományainak és profiljának megfelelően a gasztronómia és a kulturális programok terén is színvonalas és változatos kínálatot nyújtani.

A gyönyörű helyszín, a történelmi malomtípusok megismerése és a malmok műhelyeinek finomságai mellett a látogatót a Medvehagyma Fesztiválon különleges programok várják. A házigazdák – a malmok csapata és az Orfűi Kézműves Egyesület – készülnek erdei kalandjátékkal, kézműves és alkotó programokkal, koncertekkel, táncházzal, érdekes élőadásokkal, beszélgetésekkel. A malmok szakácsa különleges, alkalomhoz illő fogást készít. Természetesen kézműves árusok és a környék kistermelői is megjelennek a fesztivál keretein belül, és kínálatukkal gazdagítják a felhozatalt.

Az idei év talán legnagyobb újdonsága egy izgalmas új programlehetőség lesz. A malmoknál debütál a várva várt mesés erdei kalandjáték: a Medvehangya nagy kalandja. Horváth Viktor és Buzay István közös alkotása egy olyan izgalmas nyomkeresős játék, amit gyerekeknek és gyerekes családoknak találtunk ki, és javarészt a Vízfő-tanösvényen zajlik. A jövőben az Orfűi Malmok állandó szolgáltatásai között fog szerepelni.

A malmok csapata és a kézműves mesterek a fesztivál mindkét napján  nagyon sok szeretettel invitálnak minden érdeklődőt és feszitválozót.

Hasznos tanács: a helyszint gyalog vagy kerékpárral érdemes megközelíteni, az autó legjobb helye a település egyik parkolójában lesz. A malmokhoz legközelebbi parkoló: az Orfűi-tó (kis tó) előtti platános liget.

Cultur Piac

A Cultur Piac egy multifunkciós piactér, ahol helyi manufaktúrák árucikkei és a kortárs művészeti alkotások egyaránt megférnek egymással, egy hangulatos, családias hely, ahova jó betérni akár csak egy finom kávé erejéig

A programban szerepel háztáji gazdaságok és nemezti parkok termékeinek vására, kostolókkal egybekötve

 Bemutatkoznak a Mecsekvidéki helyi termelők és készítők a Mecsekvidéki Mustrával

( A Mecsekvidék Helyi Közösség Egyesület döntött arról, hogy egy rendezvénysorozattal számba veszi értékeit és mozgósítja közösségeit. Elsőként a helyi termékhez kapcsolódó közösségeket szólítják meg : termelőket, készítőket, értékesítőket, a Négy évszak – négy piac – négy értékesítési forma programsorozattal.

Nyitórendezvénye a Medvehagyma fesztiválhoz kapcsolódik, ahol a Cultur Piaccal közösen várják a Mecsekvidék termelőit és készítőit bemutatkozásra és közös gondolkodásra.)

 Borászok és sörkészítők bemutatkozása kóstolókkal, vásárral egybekötve,

gyermekeknek kézműves foglalkozások,  epigenetikai tanácsadás.

 Ludvig Dániel festőművész kiállítása

Zenei programok a sátorban:

 Szombaton, a Léleklengetők együttes programja és Durovics Dóra harmonikaművész produkciója

Vasárnap, Villuth András a Röppentő zenekar családi zenés előadása.

 Mecsek Háza

Otthon vagyunk a barlangászat, a botanika, a természetismeret, a geológia és a gasztronómia területén is. Szervezünk extrém barlangtúrákat kalandos felszíni sétákat, erdei iskolai programokat, különleges csapatépítőket. A Mecsekben és Orfűn évente több családi és gasztronómiai fesztivált rendezünk, amikor sok száz látogatót fogadunk.

Könnyed tavaszi programra csábítunk a Mecsek Házához, ahol medvehagymás pogácsasütési workshopot tartunk. Megismerkedhetsz a barlangászok kedvenc játékával, a rekeszépítéssel, Tao légzéssel harmóniába kerülhetsz önmagaddal és a természettel

Tekeresi Pajta

A Tekeresi Pajta a XIX. század végén épült, közösségi szénapajtájaként volt használatban a XX. század közepéig. A 2020-as években helyreállították, felújították, azzal a szándékkal, hogy rendezvényhelyszínként funkcionáljon.

Az idei Medvehagyma Fesztivál egyik helyszíne lesz.

Reggeltől az „Összefőzzük Orfűt” főzőverseny veszi kezdetét, ebéd után a Medvehagyma fotókiállítás megnyitója lesz és a főzőverseny eredményhirdetése.

Kora délután Bio Bia és csapata medvehagyma feldolgozó workshopot tart. Kisebb attrakció még a Tekeresi Pajta körüli faültetés, mely a Karbonmentes Orfű projekt része.