Ifj. Csóka László történelmet írt a két világbajnoki ezüstéremmel a XIX. Naviga Modellvitorlás Világbajnokságon

Csóka történelmet írt a két világbajnoki ezüstéremmel!

Csóka László mai utolsó futamgyőzelme világbajnoki ezüstérmet ért a fiatal pécsi versenyző számára, aki nyolc nappal ezelőtt a TenRater hajóosztály VB ezüstjét is megszerezte a XIX. Naviga RC Sailing WC modellvitorlás világbajnokságon.

Soha ilyen még nem történ, mióta Orfűn modellvitorlás versenyeket rendeznek. A Marblehed hajóosztály világbajnokságának utolsó futamára megtelt a vitorlástelep, a parti sétány és a környező stégek is benépesültek. A feszültség tapintható volt, a magyar versenyző számára a futam sorsdöntő jelentőségű lett. Győzelme esetén világbajnoki ezüstérmet szerez, de ha hátrébb végez, akár a dobogóról is leszorulhat. Mindenki Csóka László győzelméért szurkolt, a rajt után néma csönd lett úrrá a parton, mindenki a HUN 23-as hajót követte tekintetével. Laci szülei a versenyiroda elől nézték életük talán legfontosabb futamát, egymás kezét szorítva koncentráltak a gyerek helyett is.

Laci felállt a rajtvonal alsó harmadára és rendkívüli profizmussal szinte egy helyben tartotta a hajót egészen a rajt előtti utolsó pillanatokig. Időben indította meg vitorlását és mesteri lee rajtot produkált. Csinált magának annyi helyet a rajt után, hogy élesen és gyorsan tudta a hajót vezetni és balcsapásra fordulva az egész mezőny előtt el tudott csúszni. A következő tackon már a krajcbójára vitorlázott útjogosan jobbcsapáson. Elsőként vette a pályajelet, de a nagy rivális a POL 100-as hajóval versenyző Jan Springer ott loholt a nyomában. Az ukrán és a kínai versenyző szintén nagyon közel vitorlázott a HUN 23-as hajóhoz, így az izgalmak tovább fokozódtak. Mindenki tudta, hogy nyerni kell a magyar fiúnak, nem történhet más itt és most Orfűn, a hazai pályán. Senki nem gondolt arra, hogy Laci bírni fogja e a rá nehezedő hatalmas nyomást, tud e végig koncentrálni? Minden szurkoló a szemével tolta előre a narancssárga-fekete hajót.

Életkorát meghazudtoló módon tartotta maga mögött a riválisokat, de a második hátszél végére nagyon megközelítették az üldözők. Laci a kapu partközeli bójáját vette, ami magában hordozta, hogy balcsapáson, útjogtalanul kell átfűzze magát a hátszelező hajók között, míg Springer a másik pályajelet választva tisztán kezdett krajcolni a cél felé. Lélegzetvisszafojtva vártuk, hogy a hajók egymás útját keresztezve vitorlázzanak. Hallhatóan vett egyszerre mindenki levegőt, amikor a HUN 23-as hajó tisztán elment a backboard-on érkező POL 100-as előtt. Ettől kezdve Laci okosan fedezte a pozícióját és a világbajnok előtt vitorlázott egészen a célvonalig, teljesítve az áhított célt, a futamgyőzelmet.

A befutó pillanatában, a felszínre törő feszültség óriási ovációt váltott ki a szurkolókból, de itt-ott még könnyes szemeket is lehetett látni. Csóka Laci történelmet írt, hiszen még soha nem volt világbajnokságon érmet szerző versenyzőnk és most egyszerre két ezüstérem landolt a legjobb magyar modellvitorlázó nyakában. Egy álom vált valóra, ami alapvetően Laci álma volt, de egy kicsit a mi álmunk is lett, mióta tudjuk, hogy Orfűn világbajnokságot rendezünk.

A lengyel Jan Springer az egyméteres osztály világbajnoki címe után megszerezte a Marblehead hajóosztály VB aranyérmét is. A mai napig regnáló világbajnoknak, az ukrán Timur Kishubaievnek be kellett érnie a bronzéremmel.

A magyar csapat tagjai közül Forrai Csaba 11., Országh Tibor 16., Kiss Miklós 23., Garay György 30., Schulek János 40., Nagy Ferenc 43., és Kellényi István 45. helyen végzett.

Az Orfűn megrendezett 14 napos világbajnokságon, a három hajóosztálynak összesen 98 futamot rendezett a német, osztrák, ukrán és magyar bírói illetve rendezői stáb, akik Csóka Lacihoz hasonlóan kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Kiválóan vizsgázott az orfűi vitorlás bázis is, bizonyította alkalmasságát a nagy rendezvények lebonyolíthatósága terén.

Eredmények: ITT

Képek: ITT

Film: ITT

Korábbi eredmények: ITT

Napi filmek: ITT

További információ és részletek: www.naviga2017.hu