50 éves orfűi vitorlázás!

Augusztus utolsó hétvégéjén az orfűi vitorlázás 50. évfordulóját ünnepeltük Orfűn! A IX. Compass Vitorlás napok keretei között vitorlázók, szörfösök és modellvitorlázók népesítették be a Pécsi-tavat.

1967-ben Heinemann István vezetésével, Abosi Tibor, dr. Siptár László, Grull Ottó és Nagy-Pál Jenő létrehozták a Pécsi Vízügyi SE-t és a Geodézia SE-t, ezen egyesületek voltak a tó első vitorlás klubjai. 1968. szeptember 7-én tartották a tavon az első vitorlásversenyt, az I. Vásárhelyi Pál Vitorlás Emlékversenyt, amit ezt követően tíz éven keresztül, minden augusztusban megrendeztek. Az 1970-es években példamutató vitorlás sportélet volt a Pécsi-tavon, az 1971-es évadban már 8 vitorlásversenyt rendeztek az Orfűiek. A baranyai vitorlázás első virágkorával esik egybe, a régió azóta is legsikeresebb versenyzőjének, a szöuli olimpiát megjárt Székely Antal pályafutásának kezdete. Az 1970-es évek végén Karádi Károly és Jakabos Zoltán kezdeményezésére az orfűi vitorlásélet áttevődött a Pécsi Testnevelés és Természetbarát Egyesület Vitorlás Szakosztályába, amely 1998 óta mint Orfűi Vitorlás Egyesület (OVE) néven működik. Fittler Miklós az 1980-as évek első éveiben kiharcolt egy új területet az orfűi vitorlázás számára. A gáttól délebbre a tó közepe felé, a nyugati oldalon létesült a ma is használt telep. Az új telephelyen már otthonra leltek a szörfösök is.

Pénteken reggel a modellvitorlázók egyméteres hajóosztálya nyitotta meg a versenyek sorát, amit szombaton valamennyi hajóosztály követett. A vitorlázók és a vitorlások komoly fesztiválhangulatot teremtenek a baranyai vitorlázás szentélyében, amit Magyarország egyetlen vitorlás arénájának is szoktak nevezni, hiszen a partról jól követhető minden regatta, olyan mintha egy stadionban rendeznének vitorlásversenyeket.

A helyben tradicionális hajóosztályok, a Kalóz, a Finn, a Laser és az Optimist mellett vízre szálltak a szörfösök és a modellvitorlázók. Természetesen ott volt a mezőnyben a tavasszal két világbajnoki ezüstérmet szerző ifj. Csóka László is aki IOM és Marblehead osztályokban ez alkalommal is jeleskedett.

A Kalóz hajóosztály friss Magyar Bajnokai, a Fluck-Székely páros is Orfűn ünnepelt a hétvégén csakúgy mit a J24 bajnokságot az ünnep kedvéért lemondó Székely Antal Finnes olimpikon versenyzőnk, akinek a pályafutása a Pécsi-tóról indult.